Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ساعت24»
2024-05-08@17:46:02 GMT

از جمعیت شیر و خورشید تا هلال احمر

تاریخ انتشار: ۲۶ خرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۳۰۱۳۵۲

ساعت24-نخستین بار در میان اسناد مربوط به جنگ‌های داخلی بین استبدادطلبان و مشروطه‌خواهان، به فعالیت‌های بشردوستانه جمعیت شیر و خورشید سرخ اشاره شده است.

 «روز پنجم خرداد ۱۳۰۲ زلزله شدیدی در تربت حیدریه اتفاق افتاد که به‌ گواه برخی منابع ۲۲۰۰ نفر در آن کشته شدند. بعد از وقوع زلزله یکی از عرفای شهر به‌ نام «آخوند ملاعباس تربتی» اقدام به جمع‌آوری کمک و امدادرسانی در منطقه کرد و اقدامات او مورد توجه مردم منطقه و مسئولان حکومتی قرار گرفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با انتشار اخبار زلزله در رسانه‌های آن روزگار، مبلغ قابل توجهی کمک نقدی از سوی کشورهای دیگر از جمله آمریکا برای مردم زلزله‌زده به ایران رسید. آمریکایی‌ها اصرار داشتند که این وجوه اهدایی به حاج آخوند تحویل داده شود تا توسط او برای مردم آسیب‌دیده از زلزله هزینه شود. عارف تربتی اما این پیشنهاد را قبول نکرد و در نهایت این مبلغ در اختیار کمیسیونی از معتمدان مردمی قرار گرفت و در یکی از مریضخانه‌های شهر صرف شد. پس از این اتفاقات بود که ضرورت وجود مرجعی برای ساماندهی به کمک‌های خارجی و امدادرسانی در مواقع بحرانی احساس شد و در پی آن جلسه هیأت مرکزی جمعیت شیر و خورشید سرخ تشکیل و اعضای هیأت‌مدیره آن مشخص شدند.

نخستین بار در میان اسناد مربوط به جنگ‌های داخلی بین استبدادطلبان و مشروطه‌خواهان، به فعالیت‌های بشردوستانه جمعیت شیر و خورشید سرخ اشاره شده است. نام این جمعیت از ابتدا با نام دکتر امیراعلم گره خورده است. او که فارغ‌التحصیل رشته پزشکی از دانشگاه لیون فرانسه بود و در دارالفنون و دانشگاه تهران کالبد شکافی تدریس می‌کرد، سال‌ها برای ثبت و به رسمیت شناختن فعالیت‌های این جمعیت تلاش کرد تا این که در سال ۱۳۰۱ موافقت شاه را برای تشکیل سازمانی با اهداف بشردوستانه در ایران جلب کرد.

چهارم بهمن ۱۳۰۱ بود که پس از موافقت شاه با تشکیل سازمان شیر و خورشید سرخ، آخرین ولیعهد قاجارها یادداشتی را ضمیمه نظامنامه این جمعیت کرد و ریاست افتخاری آن را پذیرفت. «نظامنامه تشکیلات جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران را ملاحظه کردم، ریاست افتخاری این جمعیت نوع پرور را با کمال مسرت می‌پذیرم و امیدوارم در زیر سایه و با توجهات بندگان اعلیحضرت اقدس شاهنشاهی روحنا فداه جمعیت خیریه مذکور موفقیت کامل در خدمت به نوع حاصل نمایند.»

اما بعد از تصویب اساسنامه اقدام چشمگیری توسط این جمعیت صورت نمی‌گیرد تا این که بعد از زلزله شدیدی که در تربت حیدریه اتفاق افتاد، بالاخره در روز پنجم مرداد ۱۳۰۲ نخستین نشست رسمی هیأت مرکزی «سازمان شیر و خورشید سرخ ایران» با حضور مشیرالدوله رئیس‌الوزرا و اعضای هیأت دولت در کاخ گلستان برگزار شد. اعضای ﻣﺆﺳﺲ ﺟﻤﻌﯿﺖ ﺷﯿﺮ و ﺧﻮرﺷﯿﺪ ﺳﺮخ هم در همین نشست تعیین شدند که از جمله آنها: «رضاخان میرپنج (سردار سپه)، صمد خان ممتازالسلطنه (سفیر ایران در پاریس)، امیرخان اعلم (پایه‌گذار جمعیت شیر و خورشید سرخ)، احمدخان قوام‌الدوله (نخست‌وزیر)، عباس ادهم الملک (پزشک مخصوص احمد شاه) و...» بودند.

در سال ۱۳۰۸ نخستین نشست کنوانسیون ژنو بعد از جنگ جهانی اول برگزار شد و در این نشست بود که نشان شیر و خورشید سرخ برای ایران و نشان هلال احمر برای ترکیه از سوی کشورهای عضو کنوانسیون در سراسر دنیا به رسمیت شناخته شد. بعد از انقلاب سال ۵۷ جمعیت شیر و خورشید سرخ در قالب جمعیت هلال احمر فعالیت خود را ادامه داد. این تغییر در پی اظهارات بنیانگذار انقلاب اسلامی صورت گرفت که در اسفند ۵۷ در مدرسه فیضیه قم گفتند: «بیرق ایران نباید بیرق شاهنشاهی باشد. آرم‌های ایران نباید آرم‌های شاهنشاهی باشد. باید آرم‌های اسلامی باشد. از همه وزارتخانه‌‏ها، از همه ادارات، باید این شیر و خورشید منحوس قطع بشود.»

منبع: روزنامه ایران

منبع: ساعت24

کلیدواژه: جمعیت شیر و خورشید سرخ

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۳۰۱۳۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

داوطلب شدن ۲۰ هزار خانوار در تیم‌های یاس / فعالیت ۲۰۰ مرکز توانبخشی در هلال‌احمر

رئیس جمعیت هلال احمر با اشاره به داوطلب شدن ۲۰ هزار خانوار در تیم‌های یاس، از فعالیت ۲۰۰ مرکز توانبخشی و ۱۵ بیمارستان در هلال احمر خبر داد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی جمعیت هلال احمر، پیرحسین کولیوند اظهار کرد: در شش برنامه توسعه گذشته هیچ اسمی از هلال احمر نبود، اما در برنامه هفتم توسعه به دستور رئیس مجلس، چهار حکم گرفتیم و این احکام خدا را شکر به تصویب رسید و اگر در برنامه‌های بودجه‌ای سال‌های گذشته دقت کنید متوجه می‌شوید که چقدر به هلال احمر مجلس لطف داشته است.

وی با اشاره به اقدامات سال‌های اخیر هلال احمر افزود: در سازمان جوانان وقتی من آمدم در مجموع ۴۶۰ هزار نفر داوطلب داشتیم‌، اما امروز سه میلیون داوطلب جوان با هلال احمر همکاری می‌کنند، تیم‌های سحر برای کمک‌های روحی و روانی در مأموریت‌های مختلف مانند خوی، متروپل، زلزله ترکیه، افغانستان، لیبی و سوریه حضور مؤثر داشتند، در تیم‌های یاس ۲۰ هزار خانوار داوطلب شدند و توانستند چرخه کاری ایجاد کنند و به زنان سرپرست خانوار به درآمد رسیده‌اند.

رئیس جمعیت هلال احمر ادامه داد: تشکیل خانه‌های هلال که هم خدمات امدادی دارد و هم کاهش آسیب‌های اجتماعی جزو الگوهای موفق در صلیب سرخ عنوان شد، در سازمان داوطلبان ما حلقه وصل توان توانمندان و نیاز نیازمندان هستیم و با کمک مردم ۱۰ هزار تن مواد غذایی به غزه ارسال شد، یک خیر ۲۲ مغازه را به مبلغ ۷۰۰ میلیارد تومان به جمعیت هلال احمر اهدا کرد، زیرا اقدامات ما را دیده بود، همچنین خیر دیگری تصمیم دارد ۴۰ هکتار در کرج به هلال اهدا و سه آمبولانس خریداری و یک مرکز پشتیبانی کامل ایجاد کند.

کولیوند گفت: در سیل سیستان و بلوچستان سایر دستگاه‌ها با محوریت هلال امدادرسانی کردند و همه با هم بودیم؛ در جمعیت همه با هم هستیم و کسی تکی کار نمی‌کند، ۹۹ درصد پرونده‌های قضائی ما به نفع ما تمام شد، همه املاک خود را سند گرفتیم و اموالی را که از ما برده بودند پس گرفتیم؛ در گذشته پایگاه‌ها و انبارهای ما خالی بود، اما امروزه هم پایگاه از امدادگر و داوطلب و هم انبارها از تجهیزات و غذا پر شده است.

وی افزود: قبل از من، امدادگران ۲۴۰ ساعت کار کردند، اما یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان بدون بیمه حقوق می‌گرفتند، اما امروزه شرایط کاری برای این افراد بسیار بهتر شده و جزو افرادی هستند که بسیار راضی شده‌اند، سازمان امداد و نجات در همه عملیات‌ها موفق بود و عالی‌ترین مقام فداکاری ترکیه را اردوغان به ما اهدا کرد.

رئیس جمعیت هلال احمر با اشاره به فعالیت ۲۰۰ مرکز توانبخشی و ۱۵ بیمارستان در هلال احمر ادامه داد: هلال احمر تجهیزات پزشکی نیز تولید می‌کند و اندام مصنوعی هوشمند نیز بومی‌سازی کرده‌ایم، داروخانه‌های هلال داروهای تخصصی را ارائه می‌دهند و اگر اجازه بدهند نمی‌گذاریم بیماری بدون دارو بازگردد، هلال احمر در کار سایر دستگاه‌ها دخالتی نمی‌کند، اما اگر کاری روی زمین باشد را انجام می‌دهد.

کولیوند با بیان اینکه فدراسیون و کمیته بین‌المللی حامی هلال احمر ایران هستند و همیشه از جمعیت هلال احمر برای جلسات مهم دعوت می‌کنند، گفت: کنگره اشغال فلسطین سال گذشته برگزار شد ،۹۰ عنوان تجاوز رژیم صهیونیستی را مستند کردیم و ۸۶ کشور آن را امضا کردند و به مراجع بین‌المللی ارجاع داده شد، همچنین بیانیه صلیب سرخ نتیجه کار ما بود که اسرائیل را رژیم اشغالگر اعلام کرد و از آنها خواست قوانین را رعایت کرده و با اسرا درست رفتار کنند.

وی با اشاره به حضور پررنگ زنان در هلال احمر و آموزش بیش از سه میلیون نفر در سال گذشته اضافه کرد: خدمات زنان در هلال احمر بی‌نظیر است و همچون مردان پای کار هستند، امسال اولین کنگره شهدای بین‌المللی امدادگر را داریم که برای نشان دادن رشادت این افراد و تقدیر از اقدامات ایثارگرانه آنها بسیار مفید است.

کد خبر 751730

دیگر خبرها

  • هلال احمر ایران عضوی فعال و تلاشگر است
  • جذب ۲۴۵ نیرو در هلال‌احمر استان کرمانشاه
  • هلال احمر دارای سرمایه عظیمی است
  • عکس یادگاری کودکان عضو جمعیت هلال‌احمر با قالیباف
  • داوطلب شدن ۲۰ هزار خانوار در تیم‌های یاس / فعالیت ۲۰۰ مرکز توانبخشی در هلال‌احمر
  • نشست خبری رئیس جمعیت هلال احمر
  • افزایش پایگاه های امدادی هلال احمر در سمنان
  • بودجه هلال احمر متناسب با ماموریت‌های محوله نیست
  • تاریخ روز جهانی صلیب سرخ و هلال احمر ۱۴۰۳ + پیام و متن تبریک
  • امدادرسانی به بیش از ۵۳۰۰ تن در سیل و آبگرفتگی ۱۷ استان